Máltai munkát ajánlottak fel neked. Most mi történik?

Gratulálunk!

Az új munkaadód végig fog tudni vezetni a következő lépéseken. Ebben a bejegyzésben megbeszéljük, hogy mire számíthatsz.

A lakhely kiválasztása

Lehetséges, hogy a munkaadód ad néhány tippet, hogy hol érdemes szállást keresni vagy hova érdemes költözni. Fogadd meg a tanácsát, mert az alapját valószínűleg más munkavállalók tapasztalatai képezik.

Máltán a legtöbb ingatlaniroda szolgáltatásai közé tartozik, hogy segít kiadó lakhelyet találni. Gondold át, hogy érdemes a munkahelyedhez közel lakni, hogy ne kelljen sokat ingázni, és hogy van-e közvetlen tömegközlekedési kapcsolat a munkahelyedhez.

A hely kiválasztásakor tartsd szem előtt, hogy csúcsidőben eléggé le tud lassulni a forgalom, úgyhogy érdemes lehet a munkahelyedhez közelebbi helyet választani. Ha gyerekekkel érkezel, abba is gondolj bele, hogy hol szeretnéd, hogy iskolába járjanak, mert ezt elsősorban a lakhelyed alapján állapítják meg.

Egyeztesd a jövőbeli bérbeadóval, hogy milyen közművek érhetők el, mert csak egy víz- és áramszolgáltató van.  Benne van a bérleti díjban a víz és az áram? Mi a helyzet a telefonnal, tévével és az internettel? Ezt valószínűleg saját magadnak kell majd megoldanod. Három szolgáltató van: Go, Vodafone vagy Melita.

Tartózkodási kártyák

Mindenkinek elektronikus tartózkodási kártyát kell igényelnie, aki több mint három hónapig tervez Máltán lakni, még akkor is, ha az EU/EGT országaiból érkeznek, vagy svájci állampolgár. Az Identity Malta naprakész információkkal tud szolgálni a jelentkezési folyamatról.

Munkavállalási engedély

Minden külföldi dolgozónak munkavállalási engedélyre van szüksége, hogy Máltán dolgozzon. Az EU polgárai esetében ezt automatikusan megadják.

A munkaadód útmutatást és segítséget tud nyújtani.

Bankszámla

Néhányan arra panaszkodnak, hogy Máltán sokáig tart bankszámlát nyitni. A két legnagyobb bank a HSBC Malta és a Bank of Valletta, ezeknek minden nagyobb településen és faluban van kirendeltségük. A kisebb bankoknál, mint például az APS, Banif, Lombard Bank gyakran barátságosabb az ügyintézés. A PostaPay-nél is számlát lehet nyitni a Malta Post bármelyik kirendeltségében, vagy Revolut-számlát is nyithatsz.

Munkavállalói szerződés

Határozatlan vagy határozott időre szóló, teljes vagy részmunkaidős munkavállalói szerződést fognak felajánlani neked. Tüzetesen olvasd át a szerződéses feltételeket, mielőtt aláírnád, és szükség esetén kérd meg, hogy magyarázzák el. A határidő nélküli szerződések első 6-12 hónapja általában próbaidőt tartalmaz, amely során a munkaadód indoklás nélkül felmondhatja a szerződést. 

Adózás

Máltának számos kettős adózásra vonatkozó szerződése van különböző országokkal, ami azt jelenti, hogy ha Máltán adózol, a saját országodban nem kell adóznod. Nézz utána a helyi adóhivatalnál, mielőtt elhagyod az országod.

Közlekedés

Csúcsidőben a tömegközlekedés és a saját autó használata is eléggé problémás lehet. A dolgok azonban jó irányban haladnak. Ha tömegközlekedést használsz, mindenképpen váltsd ki a Tal-Linja kártyát, ami jelentős kedvezményt kínál a közlekedésre. Ha vezetsz, tudnod kell, hogy Máltán bal oldali közlekedés van (bár vannak, akik azt mondják, hogy inkább az árnyékban közlekednek). Minden autót biztosítani kell, és a sofőröknek jogosítványra van szükségük. Az EU-ban kiadott vezetői engedélyeket elfogadják.

Egészségügy

Az EU minden Máltán letelepedett állampolgára ingyenes ellátást kap az állami kórházakban és a legtöbb területen megtalálható rendelőkben. Ha az EU polgára vagy, fontos, hogy váltsd ki a saját országodban az ingyenes európai egészségbiztosítási kártyát (EHIC).

Iskolák

Ha kisgyerekekkel tervezel ide költözni, minden három és öt éves közötti gyereket ingyenes óvodák várnak. Ezen túl a máltai közoktatás rendkívül magas szintű, mind az állami (ingyenes) iskolákban, mind az egyházi, mind a magániskolákban.

Szeretnél tovább beszélgetni velünk erről? Ha igen, küldj nekünk e-mailt a info@personasrecruiting.com címre.